De buitenwerken Afvalhelden en The Commons zijn twee co-creaties die, zoals de naam al zegt, in samenwerking met anderen worden gerealiseerd. Voor Afvalhelden hebben basisschoolkinderen, middelbare scholieren, sociale werkplaatsen, amateurkunstenaars en natuur- en milieugroepen hun eigen mascotte gemaakt. Al deze creaties zijn samengevoegd tot een drijvend, kleurrijk kunstwerk op de vijver van het Gemeentemuseum Den Haag.

The Commons is het houten platform in het vergeten bosje achter het museum. Tijdens de manifestatie is het een belangrijke ontmoetingsplek met allerlei activiteiten. Niet alleen voor de bezoekers, maar juist ook voor buurtbewoners. Samen wordt een agenda met activiteiten, lezingen en workshops samengesteld over onderwerpen die buurtbewoners belangrijk vinden.

Afvalhelden

Het concept is ontwikkeld door het Filippijnse kunstenaars-duo Aquilizan. Zij lieten zich inspireren door traditionele volkeren die elkaar verhalen vertellen en fetisjen maken om de oerwouden tegen het kappen te beschermen. In het GEM en Fotomuseum Den Haag is het nog steeds mogelijk je eigen Afvalheld te maken. Maak een Afvalheld en bescherm onze natuur tegen de ontbossing, de klimaatverandering, de jacht op neushoorns, plastic in de zee of andere ernstige bedreigingen.

Wil je zelf aan de slag met plastic flessen, fietsbanden en ander afval dan willen we jou de kans niet ontnemen om een fetisj te maken. Kijk voor de actuele workshopdagen in de agenda.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met joanne@ja-natuurlijk.com.

Kijk hier een leuk filmpje om een goede impressie te krijgen!

Zelf aan de slag? Download het stappenplan.

  • The commons 190px co-creatie

The Commons


Voor Ja Natuurlijk creëerde Marjetica Potrč in samenwerking met Ooze Architecten ’The Commons’. Het houten platform en de rest van het stukje duinbos achter het GEM zal gedurende de manifestatie een belangrijke ontmoetingsplek zijn. Aan de hand van gedeelde interesses van de buurtbewoners wordt een agenda samengesteld van discussies, gesprekken en workshops. Hoewel het belangrijkste doel is dat de buurtbewoners elkaar leren kennen, is het platform van ‘The Commons’ ook bedoeld voor andere interessante activiteiten. Sjim Hendrix zal met zijn ‘Küche der Armen’ een speciaal menu naar Ja Natuurlijk brengen, het wordt een verzamelplek voor de vele vrijwilligers die betrokken zijn bij Ja Natuurlijk en het een startpunt voor bepaalde rondleidingen.

Blijf door onze agenda en deze pagina op de hoogte van de activiteiten.

The Commons is een initiatief van Marjetica Potrc and Ooze (Eva Pfannes and Sylvain Hartenberg) in samenwerking met curator Theo Tegelaers (TAAK), Henriette Waal and Christiaan Bakker (Sandberg Instituut/Master Vacant NL), en met hulp van Lucia Babina en Sven van Asten.

[Download de flyer]