Een nieuwe heremietkreeft!

  • Stichting Niet Normaal en Gemeentemuseum Den Haag presenteren: Ja Natuurlijk, Hoe kunst de wereld redt.

Een van de pronkstukken van Ja Natuurlijk is Zoodram 4, een enorm zeeaquarium van kunstenaar Pierre Huyghe. Het aquarium heeft een feeërieke uitstraling en menig bezoeker blijft er langer dan gepland gebiologeerd naar kijken. Toch kent de onderwaterwereld naast een louter wonderschone ook een monsterlijke kant.

De grote heremietkreeft, gevraagd om voor de gelegenheid zijn schelp in te ruilen voor een bronzen masker, is overleden. Acht weken lang heeft hij vol kracht zijn masker gedragen. Hij beklom de hoogste rotsen en verkende alle hoeken van het aquarium. Maar ineens werd hij onwel en een dag later stierf hij. Voor de pijlkrabben die elkaar regelmatig te lijf gaan en waar de zwakke als voedsel dient voor de sterke, een feestmaal. Voor ons was het een verdrietig moment.

Gelukkig is er weer een nieuwe heremietkreeft te bewonderen. Na veel zoeken vond Romberg -het aquariumbedrijf waar we mee werken- in de Caribische zee het juiste
exemplaar. Het beest mag in omvang immers niet onderdoen voor zijn voorganger als bewoner van zijn nieuwe huis. Wij hopen dat onze nieuwe gast zich snel thuis voelt.