De meest gestelde vragen en antwoorden vindt u hieronder. Mocht u toch nog andere vragen hebben kunt u die mailen naar info[at]ja-natuurlijk.com

Algemeen

Waar en wanneer is Ja Natuurlijk?

Ja Natuurlijk vindt plaats in het GEM, Fotomuseum en Gemeentemuseum Den Haag, maar ook de omgeving, de museumtuinen en het duinbos spelen een belangrijke rol in deze manifestatie. Van 15 tot en met 23 maart 2013 is de openingsweek met uitgebreid programma. Ja Natuurlijk is tot half augustus te zien.

Wat kost een kaartje?

Tot en met 18 jaar en Museumkaart: € 2,00
Volwassenen: € 8,00
CJP, Studentenpas: € 6,00
Uitpas: € 7,00
Ooievaarspas: € 5,00
Rembrandtpas: € 2,00
Museumvrienden: € 2,00
Groep volwassenen, groter dan 15 personen: € 7,00

Voor scholen gelden aparte tarieven, neemt u daarvoor contact op met 
Krista[at]ja-natuurlijk.com

Als u op dezelfde dag zowel Ja Natuurlijk als het gehele Gemeentemuseum wilt bezoeken, kunt u aan beide kassa’s een combinatieticket kopen voor € 17,50 (inclusief toeslag voor het Mauritshuis).

Wat zijn de openingstijden van Ja Natuurlijk?

Iedere dag van 11.00 – 18.00 uur
Voor scholen gaat de tentoonstelling al om 9.00 uur open.
Let op: Ja Natuurlijk gaat pas op 16 maart 2013 open!

Hoe kom ik bij Ja Natuurlijk?

Ja Natuurlijk is bereikbaar met het openbaar vervoer.
Vanaf Den Haag Centraal Station met bus 24 of de trams 10 en 17
Vanaf Den Haag Holland Spoor met tram 17
Met de auto via de Utrechtsebaan, richting Kijkduin (volg de borden met ‘GEM/Fotomuseum’).

Wat zijn de voorzieningen voor mindervaliden?

Ja Natuurlijk is grotendeels goed toegankelijk voor mindervaliden.

Is het toegestaan om te fotograferen?

Ja, fotograferen is toegestaan zonder flits en statief.

Is Ja Natuurlijk geschikt voor kinderen?

Ja Natuurlijk is zeer geschikt voor kinderen. Naast ons aanbod voor kinderen die samen met hun ouders komen hebben we ook een uitgebreid educatieprogramma. Klik hier voor meer informatie over ‘Wat niet weet dat niet deert’. Ook heeft Ja Natuurlijk een breed aanbod aan rondleidingen waaronder de kakkerlakkentour van kunstenaarsgroep Superflex. Die hartstikke leuk is voor kinderen.

Inhoudelijk

Wat is Ja Natuurlijk?

Ja Natuurlijk is een tentoonstelling die plaatsvindt in en rond het GEM, Fotomuseum en Gemeentemuseum De Haag. Er zijn ruim 80 kunstwerken te zien van nationale en internationale kunstenaars. De tentoonstelling gaat over de vraag: wat is natuurlijk en wie of wat bepaalt dat? Bepalen alleen wij mensen dat? Of mogen bacteriën, atmosferen, dieren, planten, computers en dingen ook meepraten? Ja Natuurlijk wordt georganiseerd door de stichting Niet Normaal in samenwerking met het Gemeentemuseum.

Ga naar kunst/concept voor meer informatie over de tentoonstelling en deelnemende kunstenaars.

Hoe is het idee voor Ja Natuurlijk tot stand gekomen?

Ja Natuurlijk is van de makers van Niet Normaal, de tentoonstelling die in 2009 en 2010 te zien was in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Ja Natuurlijk is een vervolg hierop: het alles-inclusieve perspectief op natuurcultuur staat centraal.

Waarin onderscheidt Ja Natuurlijk zich? Wat is er te zien?

Ja Natuurlijk is geen normale tentoonstelling. We halen alles uit de kast, van mensensafari’s tot rondleidingen, discussies met buurtgenoten, en installaties op het grensgebied van ecologie en kunst. We blijven ook niet binnen de muren van de musea maar zijn aanwezig in de museumtuinen, het duinbos aan de Catsheuvel en in hartje Den Haag. Ja Natuurlijk is geen doemdenken noch dwalen in nostalgie, maar een beamende en stadse visie die vooral jonge ‘alleseters’ aanspreekt. Er worden vragen gesteld bij bestaande systemen. Vaste denkkaders van de westerse cultuur worden aan de kaak gesteld. De artistieke productie van internationaal gewaardeerde kunstenaars wordt ingezet om een belangrijk onderwerp met nieuw elan op de maatschappelijke agenda te plaatsen. Humor, daadkracht en zelfrelativering zijn de ingrediënten waarmee Ja Natuurlijk de toekomst begroet.

Zijn jullie nou helemaal groen?

Braafste jongetje van de klas? Natuurlijk Niet! Om maar te zeggen, we doen ook niet alles goed. En groene sausjes, daar hebben een hekel aan. Ja Natuurlijk gaat ook niet alleen over natuur. Er staat een streep door het Ja Natuurlijk logo, dit is geen kwestie van vormgeving, maar een statement. We zetten vraagtekens bij het romantische concept ‘natuur’. Vaker vormt dit natuurbegrip een obstakel dan dat het oplossingen biedt voor een ecologisch en sociaal rechtvaardiger samenleving.