Nieuw leven in de 3D wandschildering van Jim Holyoak en Matt shane

Niet alleen planten en dieren zorgden de afgelopen maanden voor een alsmaar groeiende en dus voortdurend veranderende tentoonstelling. In het kader van de vloeibare grenzen tussen natuur en cultuur lieten we ook mensen hun natuurlijk gang gaan. Canadese kunstenaars Jim Holyoak en Matt Shane hadden in de julimaand vrij spel om de wandschildering Quagmire nieuw leven in te blazen. Hiernaast ziet u hun stop motion film deze geeft een inkijk in het speelse, creatieve proces waarmee de kunstenaars de wandschildering omtoverden tot een 3D versie dat even mooi als monsterlijk is.

Adam Zaretsky brengt ministerie in verlegenheid

  • adam_zaretsky_590

Genetisch gemodificeerde zebravisembryo´s die zijn geïnjecteerd met GMO algen spelen de hoofdrol in het Errorarium  van biokunstenaar Adam  Zaretsky. Organismen die weleens het antwoord kunnen zijn op ons toekomstige energieprobleem. Neem de zebravissen: als zij een symbiose aangaan met de ingebrachte algen kunnen ze leven van de suikers die vrijkomen uit fotosynthese. In Ja Natuurlijk kunnen we alvast wennen aan deze nieuwe wezens en contact met ze kunnen maken door aan licht- en geluidsknoppen te draaien. Dat is de bedoeling althans.Al bijna een jaar geleden zijn wij het traject gestart om de benodigde vergunningen aan te vragen om daadwerkelijk genetisch gemodificeerde organismen in de tentoonstelling te kunnen opnemen. Op dit moment wachten we nog steeds op een officiële reactie, terwijl de termijn van 180 dagen ruimschoots is overschreden.

Ja Natuurlijk t/m 25 augustus!

  • Homepage verlengd 790

De beeldende kunst manifestatie Ja Natuurlijk wordt wegens succes met een week verlengd tot en met 25 augustus. Prikkelende kunstwerken van meer dan 80 internationale kunstenaars staan in het GEM/Fotomuseum en buiten in en rondom de tuin van het Gemeentemuseum. Met als trekpleister het vergeten stukje duinbos waar menig kunstwerk dienst doet als bruggenbouwer tussen mens en natuur. Daarmee is Ja Natuurlijk geschikt voor een bezoek tijdens zonnige én druilerige zomerdagen.Ja Natuurlijk betrekt een breed publiek bij de vraag die in veel duurzaamheiddiscussies ontbreekt: wat is natuurlijk en wie of wat bepaalt dat? Ja Natuurlijk laat zien dat de mens deel is van de natuur in plaats van heer en meester. De arrogante houding van de westerse mens moet wijken voor een bescheidener opstelling. Ja natuurlijk zoekt wegen om  menselijke en niet-menselijke spelers aan het woord te laten. Ja Natuurlijk biedt een zinnenprikkelende ervaring die inspireert tot radicaal anders waarnemen.

Ja Natuurlijk kreeg uitstekende kritieken. Lovende recensies in de NRC, Volkskrant, Trouw, AD, Telegraaf, en Financieel Dagblad. Radio en televisie items bij ZDF, NOS, VPRO, AVRO zetten de manifestatie stevig op de kaart. Aanbevelingen via magazines en blogs volgden.

Het draagvlak van  Ja Natuurlijk, bestaande uit NGO’s, consumentenplatforms, bedrijven en de overheid, heeft zich gedurende de tentoonstelling weten te verbreden met telkens nieuwe bezoekersstromen. Naast het eigen parallelprogramma gaf Ja Natuurlijk ook aan derden een podium voor discussie. Zo organiseerde AimatArt een dag met workshops en debatten voor 150 jonge topmanagers van Albert Heijn, Nestlé, Unilever en Shell. Ja Natuurlijk heeft als eerste vertegenwoordiger van de creatieve sector een Green Deal afgesloten met Biobased Economy van het Ministerie van Economische Zaken. Dit heeft geleid tot het bestendigen van sponsorrelaties met Desso, Essent, Lidl en is basis voor toekomstige samenwerkingMet  Ai weiwei, Mark Dion, Olafur Eliasson, Fischli & Weiss, Pierre Huyghe, Natalie Jeremijenko, Anselm Kiefer, Superflex, Tinkebell en vele andere!

Klik hier en vind alle informatie over de meewerkende kunstenaars maar hier ook de PDF met alle geweldige kunstenaars die Ja Natuurlijk hebben helpen creëren.