Wat niet weet, dat deert! Groene intelligentie in het voortgezet onderwijs

Het educatieprogramma ‘Wat niet weet, dat deert’ is inmiddels succesvol afgerond. Helaas is aanmelden niet meer mogelijk. Wij willen alle docenten en leerlingen ontzettend bedanken voor hun interesse in ons programma!

‘Het was een geslaagd bezoek, de leerlingen vonden het heel erg leuk’
‘We waren vandaag in het museum voor de tentoonstelling Ja Natuurlijk, het was interessant en schokkend’
‘Ik ben zo enthousiast dat ik met 3A ook nog wil komen’
‘Hopelijk volgend jaar weer?’

Bewustwording, onderzoek, participatie en reflectie, verpakt in een theatrale beleving. Ons educatieprogramma ‘Wat niet weet, dat deert!’ stimuleert de groene intelligentie van uw leerlingen en wil inzicht verschaffen in de complexe relatie tussen mens, natuur en techniek. Geschikt voor onder andere CKV, Maatschappijleer en Biologie en alle niveaus binnen het voortgezet onderwijs! Afgestemd op de kerndoelen Mens en Natuur, Mens en Maatschappij, Kunst en Cultuur. Ja Natuurlijk is een samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag en vindt plaats in het GEM en Fotomuseum Den Haag.

Voor het educatieprogramma van Ja Natuurlijk werken wij ook succesvol samen met de volgende partijen: Gemeente Den Haag – afdeling Milieueducatie, Eco Schools, Filmhuis Den Haag, Omniversum en Museon. ‘Wat niet weet, dat deert!’ is gebaseerd op de succesvolle voorloper Niet Normaal(2009/2010). Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling ‘Ja Natuurlijk’.

Een prikkelende voorbereidende les

Download de film

Dowload de lesbrief

U start uw les met de film, ontwikkelt door Bekijk ‘t. Presentator Lisa Wade, leerlingen van het Segbroek College in Den Haag en kunstenaars uit de tentoonstelling onderzoeken in deze film de belangrijkste vraag van de tentoonstelling: ‘Wat is natuurlijk? En wie of wat bepaalt dat?’. Bekijk hier de film via YouTube Vervolgens behandelt u de lesbrief gebaseerd op de discussiepunten die de jongeren in de film voorgelegd krijgen. Wij hebben de lesbrief voor u gemaakt. Aan u de keuze of u klassikaal of in groepjes te werk gaat.

Download de film

Dowload de lesbrief

190 x 190

Ja Natuurlijk gaan de leerlingen aan de slag

Wij bieden drie workshops aan die op school door een Ja Natuurlijk workshopdocent worden gegeven.

• HighTech Natuur, Kunst maken op microniveau!

• Keuringsdienst van Waren, Onderzoek naar productieprocessen en de rol van uw leerling!

• Afval bestaat niet, Van stofzuiger en computer tot kunstwerk in de vijver van het Gemeentemuseum!

  • 190x790-Radical-Nature-Mark-Dion-Mobile-Wilderness-Unit-2006

190 x 190

Theatrale rondleiding

In de theatrale rondleiding worden leerlingen in 60 minuten meegenomen langs een aantal hoogtepunten van de tentoonstelling Ja Natuurlijk. Net als de tentoonstelling zelf is deze rondleiding prikkelend, confronterend en provocerend. Door de theatrale twist worden de vragen die de kunstenaars met hun werk stellen vertaald naar de belevingswereld van de leerlingen. De rondleiders dagen hen uit zelf de discussie aan te gaan die een werk oproept. De heersende ideeën over de relatie tussen mens, natuur en technologie worden geobserveerd, gerelativeerd en bevraagd. Een interactieve en zintuiglijke beleving, geregisseerd door Marike Splint.

190 x 190

Nog Meer Verdieping

Om de lessenreeks af te sluiten kunt u ervoor kiezen met uw leerlingen een onderdeel van het parallelprogramma bij te wonen, bijvoorbeeld een film, excursie of lezing. Ja Natuurlijk educatie heeft samenwerkingen met het Filmhuis Den Haag, Omniversum en Museon.

Filmhuis Den Haag: filmprogramma met werk van filmmaker en kunstenaar Floris Kaayk. Bekend van het wereldwijd bekende project Human Birdwings. Kaayk gebruikt in zijn films wetenschap en technologie als uitgangspunt.

Omniversum: bekend van de prachtige IMAX films, met nieuw in het aanbod: Flight of the Butterflies! Maak zelf uw keuze.

Museon: de bevlogen museumconservator Arno van Berge Henegouwen neemt uw leerlingen mee op evolutietour door de tentoonstelling van het Museon. Hij is ook bekend van
www.wildewijdewereld.nl